Akkoord Meer informatie

Tips

B
Balpeninkt: Direct deppen met een schone doek gedrenkt in spiritus, alcohol of “X-10” (verkrijgbaar bij de drogist); de overgebleven vlek behandelen met zeepsop.
Beits: Behandelen met water en ammonia. langdurig weken in een sopje van biologisch inweekmiddel, daarna wassen met schoon water; vlek op niet wasbare stoffen: behandelen met sterk zeepsop, opbetten met schone doek en lauwwarm strijkijzer.
Braaksel: Na afschrapen of opbetten behandelen met sopje van een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel blanke azijn opgelost in een halve liter koud water, daarna opdeppen met schone doek.
C
Chocolade: Weken in sop van zeep of synthetisch wasmiddel; chocolade in vaste vorm eerst behandelen met terpentine of alcohol.
Citroen: Direct uitwassen met schoon water; gekleurde stoffen: direct betten met ammonia, dan uitspoelen met schoon water.
E
Ei: Na afschrapen of opbetten behandelen met sopje van biologisch inweekmiddel met blanke azijn; niet wasbare stoffen behandelen met terpentine of tetra.
F
Fecaliën: Na afschrapen of opbetten behandelen met sopje van een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel blanke azijn opgelost in een halve liter koud water, daarna opdeppen met schone doek.
I
Inkt (geen balpeninkt): Zo spoedig mogelijk deppen met melk, nabehandelen met water met azijn.
J
Jus: Direct deppen met een schone doek gedrenkt in “X-10” (verkrijgbaar bij de drogist), nadeppen met koud water, daarna behandelen met sopje van een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel blanke azijn opgelost in een halve liter koud water en vervolgens weer enkele malen nadeppen met koud water.
K
Kaarsvet en paraffine: De vlek(ken) afdekken met kleurloos absorberend papier en met een lauwwarm strijkijzer over het papier gaan. Dit net zo lang herhalen (steeds met nieuw papier afdekken) tot niets meer opgenomen wordt.
Kauwgom: IJsblokjes in een plastic zak doen en op de kauwgom houden tot deze bevroren is, daarna de kauwgom verpulveren en direct uitkloppen, opvegen of opzuigen.
Koffie en thee: Na opbetten behandelen met sop van biologisch inweekmiddel (niet kleurechte stoffen met synthetisch sop); nabehandelen met water en tenslotte met spiritus of alcohol.
L
Likeur: Betten met lauw sop of alcohol, naspoelen met schoon water.
Lippenstift: Kleurechte stoffen behandelen met zeepsop en daarna met schoon water; niet kleurechte stoffen betten met terpentine of alcohol.
M
Melk: Direct opbetten, daarna kleurechte stoffen behandelen met sop van biologisch inweekmiddel; niet kleurechte stoffen met synthetisch sop.
O
Olie (dik): Insmeren met stijfsel en enige tijd daarna afborstelen.
Olie (dun): Eerst uitdrukken met droge doek, dan behandelen met doek met terpentine en lauwwarm strijkijzer.
P
Petroleum: Slechts laten drogen in de wind (kleurechte stoffen mogen ook in de zon) tot alle petroleum is verdampt.
T
Teer: Plekken zacht maken door in te smeren met boter of slaolie, daarna de teer wegkrabben; kleurechte stoffen behandelen met zeepsop, niet kleurechte stoffen met benzine of tetra, daarna betten met synthetisch wasmiddel, tenslotte nabehandelen met water.
Tomatenketchup: Direct deppen met een schone doek gedrenkt in “X-10” (verkrijgbaar bij de drogist), nadeppen met koud water, daarna behandelen met sopje van een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel blanke azijn opgelost in een halve liter koud water en vervolgens weer enkele malen nadeppen met koud water.
V
Velpon of andere celluloselijm: Betten met aceton, behalve bij acetaatzijde.
Verf kleurechte stoffen: Insmeren met zeep en een paar druppels terpentine, daarna uitspoelen met water; niet kleurechte stoffen: afwisselend betten met benzine en terpentine.
Vruchten/vruchtensap: Na afschrapen vlek betten met spiritus of alcohol; goed wasbare stoffen betten met sop.
W
Wijn: Verse vlek direct met zout bestrooien, daarna goed wasbare stoffen betten met sop, andere stoffen met spiritus of alcohol; oude vlekken besmeren met zeep en borax en daarna wassen

Houdt jij ook van een schone plek?

Bij Schoonmaakbedrijf Warringa is dit geen probleem.